28 Aralık 2007 Cuma

Küresel Isınmaya Karşı Yetersiz Tepkiler

Küresel ısınma anlamı maalesef ki Dünyamızın sonu ile aynı anlamı taşımaktadır. Fakat günümüzde ve hatta dünümüzde insanlar makul yaşam ihtiyaçları başta olmak üzere bencilce tüketim yapmakta ve tüketim esnasında kişisel çıkarlar önde tutulmaktadır. Hiç bir döngü bencilce devam edemez ki bunun örneğini yaşayarak çok acı bir şekilde görmekteyiz. Küresel ısınmaya için mücadele edenlerin oranıyla bir kaç futbol derbi maçının taraftarlarını oranlamaya kalksak insanların aslında bu konuya ne kadar duyarsız olduklarını çok daha net görebiliriz.

İnsanların en vahşi hayvanlardan bile cesur oldukları aşikardır. Vahşi bir hayvan tehlikeyi hissettiğinde koruma mekanizmasını devreye sokar ve fırsat bulduğu anda bu tehlikeyi ya savusturur ya da oradan kaçar. Fakat insanlara baktığımızda tehlikelerden hoşlandıklarını ve tehlikelerle yaşamayı sevdiklerini görüyoruz. Bir kaç örnekten yola çıkmak gerekirse; Sigara paketlerinin üzerinde kocaman fontlarla başlarına ne geleceği yazıyor ve fakat tüketim durmuyor artıyor. Uyuşturucunun sonunda kaçınılmaz bir ölüm olduğunu çok iyi bilen insanlar beklenilmeyecek kadar bir cesurlukla uyuşturucu kullanmaya devam ediyorlar. Bunlara kitlesel intiharlar da diyebiliriz.

Sahip olduğumuz bu cesareti ölüme yürümek yerine ona karşı mücadele şekline getirmeyi hiç düşünmüyoruz. Başımızda şimdi Küresel Isınma gibi büyük oranda insanların yarattığı büyük bir sorun var. Çok az sayıda kuruluş, çok az sayıda insanla mücadele etmeye çalışıyorlar. İnsan ömrünün çok fazla olmadığını düşünürsek bu kahraman insanlar geri kalan ve çoğunlukta olan bencil insanlar için mücadele ediyorlar.

Birçok ülke hala Kyoto için imza vermedi. İnsan hayatı salınımlara tercih edilmiş durumda. Şu anda Kyoto için öngörülen salınım oranları da yetersiz ki bu oranların biran önce aşağıya çekilmesi gerekmektedir.

Küresel ısınma konusunda Devletler halklarını bilgilendirmelidir. Okullarda bu konu hakkında dersler verilmeli ve ciddi bireysel önlemler alınmalıdır. Yüzyıllardır fosil yakıtlar ve doğayı bu çıkmaza girmesinde büyük payı olan ağır sanayininde kar oranlarını düşürüp yaşama destek vermesi şarttır.

Şimdi önümüzde iki seçenek var. Bu seçenekler elma mı, armut mu? gibi basit seçenekler değildir. Ya küresel ısınmaya karşı ciddi önlemler alarak mücadele edeceğiz, ya da kötü bir şekilde öleceğiz.

Bizim zamanımız çok olmasa bile en azından gözümüzü arkada bırakmamak, sevdiklerimizin daha temiz bir Dünyada yaşadıklarını bilerek bu Dünyayı terk etmenin en iyisi olduğunu düşünüyorum.

Herkesin Küresel Isınmaya karşı alabileceği bireysel önlemler var. En azından bir yerden başlamayı düşünüyorsanız bireysel olarak küresel ısınmayla savaşın.

20 Aralık 2007 Perşembe

Herkese İyi Bayramlar - www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması

Tüm Müslüman Aleminin Kurban Bayramı Mübarek olsun,
İyi Bayramlar...

www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması

17 Aralık 2007 Pazartesi

www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması

www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması
Son 12
www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması

Cloaking Nedir ?

Cloaking, kısaca sayfaların arama motorlarına ve gerçek (insani) ziyaretçiye farklı sayfaların gösterilmesi anlamına gelir.

IP adresinizden veya kullandığınız Browserın verdiği "User Agents" bilgisi ile sayfaya gelen ziyaretçinin gerçek mi yoksa arama motoru (Örümcek / Crawler / Spider) olduğu anlaşılmaya çalışılır. Eğer gelen ziyaretçi arama motoru (Örümcek / Crawler / Spider) ise arama motoruna belli anahtar kelimeleri (Keyword) içeren, arama motorları için optimize edilmiş sayfalar gösterilir. Gelen ziyaretçi gerçek (insani) ise sayfanın arama motoru için optimize edilmemiş, ziyaretçiyi gerçekten ilgilendirebilecek ve bilgi içeren normal sayfalar gösterilir.

Cloaking birçok arama motorlarının kullanım şartlarına aykırıdır ve tespit edildiğinde ilgili sayfa/site'nin Arama Motoru İndeksinden (Veritabanından) çıkarılmasına sebep olur.

Daha önceden bahsettiğimiz gibi spam size sadece anlık fayda sağlar, fakat uzun vadede faydasından çok zararını görürsünüz.Gerek bu sebeple gerekse ziyaretçilerinizin sitenize geri dönmeleri için spam yapılmaması gereklidir. Elbet bir nusubet, bin nasihatten yeğdir fakat deneme amaçlıda olsa yapmayın zamanınızı boşa harcamayın.

Arama Motorları Cloaking yapıp yapmadığınızı nereden bulur diye soracak olursanız bunun nedeni Arama Motorları çalışanlarının sitenizi kontrol etmiş / ediyor olması olabilir. Bunun ziyaretçi istatistiğimizi tuttuğumu veritabanında yaptığımız bir araştırma sonunda Arama Motorlarına ait Robot (Örümcek / Crawler / Spider) ların User Agenti normal bir ziyaretçinin bilgisiyle siteyi ziyaret ettiğini gördük. Bu da kullandıkları başka bir yöntem olsa gerek. Yani yakalanma riskinizde azımsanmayacak kadar fazladır ve sonunda kaybeden yine öyle yada böyle siz olacaksınız. Bunun yanında spam sebebi ile sponsorların reklam gösterimi ve tıklama başına verdikleri payda azalmaktadır. Bunu sanırım kimse istemez :)

küresel ısınmaya çare

küresel ısınmaya çare
Nanoteknolojiyle üretilen 'LED', çok az ısı yayarak elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor. Tasarruf yüzde 90. 'LED' bazlı ışık kaynakları küresel ısınmaya da çareDünyanın gelmiş geçmiş en önemli icatlarından ampulü Edison buldu, ona alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağıysa Türk araştırmacıların elinden çıktı. Bilkent Üniversitesi'nden araştırmacılar, geliştirdikleri ayarlanabilir beyaz ışık teknolojisiyle, klasik ampulleri değişime uğrattı.
Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir'le öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel ve Emre Sarı'nın nanoteknolojiyle üretilen nanokristalli 'LED'leri (Işık Yayan Diyot-Light Emitting Diode), ısıyı ışığa dönüştüren normal ampulün aksine, elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor. Yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlayan LED bazlı ışık kaynakları küresel ısınma sorununa alternatif çözüm getirmeye aday. LED tabanlı ışık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek ve otomobillerin aydınlatma sistemlerinde köklü değişikliklere gidilecek. Çalışma dünyanın prestijli bilimsel yayın organlarından 'Nanotechnology' dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu oldu.

Ömür boyu en fazla dört kez yenilenecek
2004'te başladıkları çalışmanın sürdüğünü söyleyen Demir, TÜBİTAK ve AB'den destek alan projeyi şöyle anlattı: "Farklı nanokristalleri farklı kombinasyonlarda kullanarak, farklı beyaz ışıklar elde ettik. Bilimsel olarak bu tür bir beyaz ışık kontrolü önemli. Çok uzun yıllar kullanılabilen LED'ler evimizdeki ampul ve floresanların yerine geçecek. LED'ler elektrik enerjisini 1'e 10 oranında az kullanıyor. Ampulün dayanaksızlığını ne sıklıkta değiştirdiğimizi düşünerek anlayabiliriz. Bir LED'i günde 12 saatten 23 yıl kullanabilmemiz mümkün. Bu da insanın, ömründe sadece dört defa ışık kaynağını yenileyeceği anlamına geliyor."
Demir, LED bazlı ışık kaynaklarının önemi hakkındaysa şunları söyledi: "Şu an dünyada enerjinin yüzde 20'si aydınlatmada kullanılıyor. LED bazlı ışık kaynağıyla bu miktarı yüzde 50 azaltmak mümkün. Dünyada yaklaşık 2 milyar insansa elektriğe ulaşamıyor, evlerinde bile güvensiz, sağlıksız, ışık kalitesi çok düşük gaz bazlı aydınlatma sistemlerini kullanıyor. Elektrik gereksinimi çok az olan LED bazlı beyaz ışık kullanımıyla bu sorunlar azalabilir."


LED bazlı ışık kaynaklarıyla küresel ısınmaya yol açan karbon emisyonunun 300 milyon ton azaltılabileceğini söyleyen Demir, beş yıl içinde otomobil farlarının da LED bazlı ışık kaynaklarına yönelmesini beklediklerini söylüyor.

16 Aralık 2007 Pazar

SEO nedir? Google, sitemi Google dostu sitelere ekleme teklifi sunan şirketlerle çalışmamı önerir mi?

SEO nedir? Google, sitemi Google dostu sitelere ekleme teklifi sunan şirketlerle çalışmamı önerir mi?

Arama Motoru Doktorları

SEO, "search engine optimizer" (arama motoru doktoru) teriminin kısaltmasıdır. Birçok SEO, web sitesi sahiplerine metin yazmaktan site düzenleme önerilerinde bulunmaya ve bir sitenin gönderilebileceği ilgili dizinleri bulmaya yardımcı olmaya kadar birçok yararlı hizmet sunmaktadır. Ancak, etik davranmayan bazı SEO'lar, saldırgan pazarlama çalışmaları ve arama motoru sonuçlarını dürüst olmayan bir şekilde değiştirme girişimleri yüzünden sektöre gölge düşürmüştür.

Google'ın hiçbir SEO ile ilişkisi yoktur ve bu konuyla ilgili herhangi bir öneride bulunmamaktadır. Ancak, sitenizi geliştirecek bir SEO ile arama motoru sonuçlarından tümüyle çıkarılma olasılığınızı artırma dışında bir işe yaramayacak SEO'ları birbirinden ayırmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu verebiliriz.

* Sebepsiz yere size e-posta gönderen SEO firmalarından sakının.

İşin ilginci, bu spam e-postalardan biz de alıyoruz:

"Sayın google.com.tr,
Web sitenizi ziyaret ettik ve büyük arama motorlarının ve dizinlerinin çoğunda gösterilmediğinizi fark ettik..."

"Gece kilo vermeye" yarayan diyet haplarına veya görevden alınmış diktatörlerden gelen ve para transferine yardımcı olmanızı isteyen ricalara karşı şüphe duyduğunuz kadar, arama motorlarıyla ilgili istenmeyen e-postalara karşı da şüpheyle yaklaşmalısınız.
* Kimse Google'da 1. sırada listeleneceğinizi garanti edemez.

Sitenizin hangi sırada yer alacağını garanti eden, Google'la "özel bir ilişkisi" olduğunu ileri süren veya Google'a "öncelikli gönderim" olanağı tanıdığına ilişkin reklam yayınlayan SEO'lardan sakının. Google için hiçbir öncelikli gönderim yöntemi yoktur. Aslında, bir siteyi Google'a göndermenin tek yolu, doğrudan URL Ekle sayfamızı veya Google Site Haritaları programını kullanmaktır ve siz de bunu hiçbir ücret ödemeden yapabilirsiniz.
* Eğer bir şirket kendi bilgilerini gizliyorsa veya niyetini açık bir şekilde ortaya koymuyorsa dikkatli olun.

Anlamadığınız konular için açıklama isteyin. Bir SEO'nun sizin adınıza giriş sayfaları veya "kullanılmayan" etki alanları gibi aldatıcı veya yanıltıcı içerikler oluşturması durumunda, siteniz Google dizininden tümüyle çıkartılabilir. Sonuç olarak, hizmet aldığınız şirketlerin etkinliklerinden siz sorumlusunuz ve bu nedenle, size nasıl "yardımcı" olmayı planladıkları hakkında tam bilgi sahibi olduğunuzdan emin olmalısınız.
* Kesinlikle bir SEO'ya bağlantı vermek zorunda değilsiniz.

"Herkese açık" bağlantıların gücünden, popüler bağlantılar oluşturma planlarından veya sitenizi binlerce arama motoruna göndermekten bahseden SEO'lardan sakının. Bunlar, büyük arama motorlarının sonuçlarındaki sıralamanızı etkilemeyen yararsız etkinliklerdir ve olumsuz kabul edilebileceğiniz sonuçlara da yol açabilir.
* Bazı SEO'lar, tarayıcının adres çubuğuna doğrudan anahtar kelime girme özelliği sağladıklarına sizi inandırmaya çalışabilir.

Bu gibi tekliflerin çoğu, kullanıcıların ek yazılımlar yüklemesini gerektirir ve az da olsa bazı kullanıcılar bunu yapmaktadır. Bu gibi teklifleri büyük bir dikkatle değerlendirin ve sadece kendi kaynaklarına dayanarak, kaç kişinin gerekli uygulamaları indirdiğini bildiren raporlara şüpheyle yaklaşın.
* Seçim yaparken dikkatli olun.

Bir SEO'ya başvurmayı düşünürken sektörle ilgili biraz araştırma yapabilirsiniz. Bu araştırmayı yaparken Google'ı da inceleyebilirsiniz. Ayrıca, özellikle saldırgan bir SEO hakkındaki şu makale dahil olmak üzere, basında çıkan uyarı amaçlı haberleri de okuyabilirsiniz: http://seattletimes.nwsource.com/html/businesstechnology/2002002970_nwbizbriefs12.html. Google belirli bir şirket hakkında görüş bildirmez. Ancak, kendini SEO olarak adlandıran ve kabul gören ticari davranış sınırlarını uygulamalarıyla açıkça aşan bazı firmalarla karşılaştığımızı belirtmek isteriz. Dikkatli olun.
* Paranızı neye harcadığınızdan emin olun.

Google, arama sonuçlarımızda daha iyi bir sıralama hakkı satmaz. Ancak, bazı arama motorları, tıklama başı ödeme veya katılım için ödeme yöntemleriyle normal web araması sonuçlarını birleştirmektedir. Bazı SEO'lar arama sonuçlarında size yüksek sıralama vaat eder ancak, sizi arama sonuçlarına değil reklam bölümüne yerleştirir. Hatta bazı SEO'lar, diğer arama motorlarını "kontrol ettikleri" ve kendilerini istedikleri sıraya yerleştirdikleri yanılsamasını oluşturmak için, teklif fiyatlarını gerçek zamanlı olarak değiştirir. Bu Google'da işe yarayan bir yöntem değildir çünkü, reklamcılık programımız açık bir şekilde etiketlenerek arama sonuçlarımızdan ayrılmıştır. Ancak, hizmet almayı düşündüğünüz SEO'lara bir programa sürekli olarak katılmak veya geçici bir süreyle reklam yayınlamak için ne ücret ödemeniz gerektiğini mutlaka sorun.
* Çok sayıda SEO'yla konuşun ve diğer SEO'lara hizmet almayı düşündüğünüz firmayı önerip örmediklerini sorun.

Referanslar iyi bir başlangıçtır, ancak sizi her konuda bilgilendirmez. Şirketin ne kadar süredir bu alanda çalıştığını ve tam zamanlı kaç çalışanı olduğunu sormalısınız. Baskı altında kaldığınızı ve huzursuz olduğunuzu hissediyorsanız sezgilerinize güvenin ve tedbirli davranın: güvenebileceğiniz bir firma bulana kadar bekleyin. SEO firmanıza, bulduğu kötü amaçlı spam'ları, http://www.google.com/contact/spamreport.html sayfasındaki spam şikayet formumuzu kullanarak Google'a bildirip bildirmediğini sorun. Etik davranan SEO firmaları, Google'ın spam yönergelerini ihlal eden aldatıcı siteleri bildirmektedir.
* Yasal açıdan korunduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Kendi güvenliğiniz için, tam ve koşulsuz bir geri ödeme garantisinde ısrar etmelisiniz. Herhangi bir nedenle sonuçtan memnun olmamanız veya SEO'nuzun etkinliklerinin, etki alanı adınızın bir arama motoru dizininden çıkarılmasına neden olması durumunda geri ödeme talebinde bulunun. Ücretlendirmeyi de içeren yazılı bir sözleşme yaptığınızdan emin olun. Ayrıca bu sözleşmede, arama motorlarının site eklerken uyulmasını istediği tüm yönergelere uyulacağı da belirtilmelidir.

Web sitesi sahipleri genellikle ne gibi kötüye kullanım durumlarıyla karşılaşmaktadır?

Yaygın hilelerden biri, yanıltıcı yönlendirmeler aracılığıyla kullanıcıları bir siteye yönlendiren "gölge" etki alanlarının oluşturulmasıdır. Bu gölge alanlar, çoğunlukla bir müşteri adına çalıştığını öne süren SEO'lara aittir. Ancak, iş ilişkiniz bozulursa SEO da etki alanı adını farklı sitelere, hatta bir rakibinizin etki alanına yönlendirebilir. Bu durumda, müşteri tümüyle SEO'ya ait rakip bir siteyi geliştirmek için ödeme yapmış olur.

Başka bir yasadışı uygulama ise, müşterinin sitesinde herhangi bir yere, anahtar kelimeler yüklenmiş "giriş" sayfaları yerleştirmektir. SEO, bu uygulamanın sayfayı daha fazla sorguyla alakalı kılacağını vaat eder. Aslında bu, tek tek sayfalar anahtar kelimelerle genellikle pek alakalı olmadığı için yanlıştır. Ancak, çok daha dikkatli olmayı gerektiren bir hile daha vardır: Giriş sayfaları çoğunlukla, SEO'nun diğer müşterilerine yönlendiren gizli bağlantılar içermektedir. Bu tür giriş sayfaları, bir sitenin bağlantı popülerliğini azaltır ve siteyi uygunsuz ya da yasadışı içerik bulundurabilen diğer SEO müşterilerine yöneltir.

Başka hangi konulara dikkat etmek gerekir?

Dolandırıcı SEO'lardan korunmanıza yardımcı olacak bazı uyarı işaretleri vardır. Bu konuda kapsamlı bir liste olmadığı için şüphelendiğiniz durumlarda sezgilerinize güvenmelisiniz. Ayrıca, SEO aşağıdakilerden birini yaparsa derhal ilişkinizi sonlandırın:

* gölge alanlara sahipse
* giriş sayfalarında diğer müşterilerinin bağlantılarını yerleştiriyorsa
* adres çubuğunda anahtar kelimeler satmayı teklif ediyorsa
* gerçek arama sonuçları ve arama sonuçlarında görünen reklamlar arasında ayrım yapmıyorsa
* sıralamayı sadece, sizin de elde edebileceğiniz, anlaşılması zor ve uzun anahtar kelime grupları kullanılması durumunda garanti ediyorsa
* çeşitli takma adlar veya sahte WHOIS bilgileri ile çalışıyorsa
* "sahte" arama motorlarından, casus yazılımlardan veya işe yaramaz yazılımlardan trafik alıyorsa
* Google dizininden çıkarılmış alan adlarına sahipse veya kendisi de Google'da belirtilmiyorsa

Bir SEO tarafından aldatıldığınızı düşünüyorsanız şikayette bulunabilirsiniz.

Federal Ticaret Komisyonu (FTC), aldatıcı veya hileli ticari uygulamalar hakkındaki şikayetlerle ilgilenmektedir. Bir şikayet formu doldurmak için aşağıdaki sayfayı ziyaret edin: http://www.ftc.gov/ ve "Bir Şikayetin Online Olarak Bildirilmesi" bağlantısını tıklayın ya da 1-877-FTC-HELP no'lu telefonu arayın veya aşağıdaki adrese mektupla bildirin:

Federal Trade Commission
CRC-240
Washington, D.C. 20580

Eğer şikayetiniz başka ülkede bulunan bir şirketle ilgiliyse lütfen şikayetinizi şu adrese bildirin: http://www.econsumer.gov/.

http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=tr&answer=35291

SQL Server Servisleri

Microsoft SQL Server aşağıdaki servisleri içerir; MSSQLServer service, SQLServerAgent service, Microsoft Distributed Transaction Coordinator (MS DTC) ve Microsoft Search. Bu servisler genellikle Windows 2000 üzerinde servis olarak çalışırlar fakat uygulama gibi de çalışabilirler. MSSQLServer Service:MSSQLServer bir veritabanı motorudur. Tüm T-SQL yapılarını çalıştıran ve veritabanını kapsayan tüm dosyaları yöneten servistir. MSSQLServer servisi;

1. Sistem kaynakları birden fazla kullanıcıya paylaştırır2. Mantıksal hataları engeller. Mesela bir datayı aynı anda güncellemek isteyen kişileri engeller.3. Veri bütünlüğünü sağlar. SQLServerAgent Service:Bu servis SQL Server ile birleşik olarak çalışır ve alert’leri ve multiserver işlemlerin yönetilmesini sağlar. 1. Alert’ler bir işlemin sonuçları hakkında bilgi verir. Mesela bir sorgu bitti veya çalışma sırasında bazı hatalarla karşılaşıldı gibi.2. SQLServerAgent görev oluşturma ve zamanlama aracı ile bazı işlemlerin otomatikleştirilmesini sağlar.3. SQLServerAgent servisi bir problem olduğunda mail atabilir, çağrı cihazına mesaj gönderebilir veya başka bir uygulamayı çalıştırabilir. Mesela bir veritabanı dolduğunda veya bir yedekleme işlemi bittiğinde size mail atmasını sağlayabilirsiniz. Microsoft Distributed Transaction Coordinator:MS DTC bir işlem ile birden fazla farklı kaynağın üzerinde işlem yapılmasını sağlar. Mesela bir işlem ile tüm serverlar üzerinde kalıcı bir güncelleme işlemi yapabilir veya yapılmış bu işlemi hepsinden geri alabilir. Microsoft Search:Microsoft Search Windows 2000 üzerinde çbir servis olarak çalışan full-text bir arama motorudur.

SQL Server Entegrasyonu

SQL Server Microsoft işletim sistemi ve diğer server uygulamaları ile bütünleşik çalışabilen client-server bileşenlerine sahiptir. Farklı işletim sistemleri üzerinde bulunan Internet tarayıcıları ve diğer üçüncü parti yazılımlar SQL Server’a erişebilmektedir İşletim Sistemi ve SQL Server Entegrasyonu SQL server belirttiğimiz gibi farklı işletim sistemleri üzerinde çalışabilen client ve server bileşenlerine sahiptir. Client Bileşenleri:SQL Server 2000’nin tüm versiyonlarındaki client bileşenleri Windows CE sürümü hariç tüm Windows 2000, Windows NT, Windows ME 95 ve 98 sürümleri üzerinde çalışabilmektedir.Tüm SQL Server CE sürümü bileşenleri ise Windows CE üzerinde çalışabilmektedir.

Küresel ısınmanın sonuçları

Küresel ısınmanın sonuçları BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) çalışmaları sonucunda, küresel ısınmanın Avrupa'da, kutuplarda, küçük ada devletlerinde ve dünyanın başka bölgelerinde yol açabileceği sonuçlar belirlendi. Taslak halindeki rapor, 130'u aşkın ülke hükümetinin desteklediği ve 2000 dolayındaki bilim adamını ve hükümet temsilcisini kapsayan IPCC'nin yarın başlayacak toplantılarında ele alınacak ve nihai şekli, 6 Nisanda Brüksel'de açıklanacak.

-İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN AVRUPA'DA BEKLENEN ETKİLERİ-


-Nehir yatağı havzalarının, şiddetli ve tehlikeli akıntılara sahip kısımları yüzde 19'dan, 2070 yılında yüzde 34-36'ya çıkacak.

-Batı Avrupa'da muhtemelen milyonlarca insan, sulak alanlarla iç içe yoksunluk içerisinde yaşayacak.

-Küresel sıcaklık ortalamalarının hızla yükseleceği bir senaryonun gerçekleşmesi halinde 2080'lerde yılda fazladan 2,5 milyon kişi daha kıyı şeritlerindeki sellerden etkilenecek.

-Çeşitli senaryolara göre 2070'lerde akarsu potansiyelleri Avrupa'nın Akdeniz kısmında yüzde 20-50 arasında düşerken, Kuzey ve Doğu Avrupa kısımlarında yüzde 15-30 arasında artacak.

-Alp buzullarının küçük olanları ortadan kalkacak, büyükleri 2050 itibariyle yüzde 30-70 arasında eriyecek.

-Akdeniz'e yönelik turizm yazın düşerken, ilkbahar ve sonbaharda artacak.

-KUTUPLAR VE BAZI DİĞER BÖLGELER-

-Kuzey kutbundaki deniz buzulları 2100'e kadar yüzde 22-33 arasında azalacak, Antarktika'da ise tamamen ortadan kalkabilecek. Deniz dışı alanlardaki buzullarda önemli incelme olacak ve bu, yeryüzündeki deniz seviyesini yükseltecek.

-2100 yılına kadar deniz seviyesindeki yükselmenin 18-59 santimetre arasında olabileceği tahmin ediliyor.

-Şu anda 500 bin kilometre kare olan Himalaya buzul alanı, 2030'da 100 bin kilometre kareye kadar gerileyebilecek.

-Asya'da birçok ülkede açlık sorunu olacak.

-Asya'da 2020 yılında su sıkıntısı çeken kişi sayısı 1,2 milyar kişiye kadar yükselebilecek.

-Ada devletlerde genellikle kıyılara inşa edilen uluslararası havaalanları ve yollar su altında kalabilecek.

Arama Motoru Ajanları (Search Engine Spiders)

Özet:
Internet günden güne büyüyor, milyonlarca dosya ve resim barındırıyor. Bununla birlikte insanlar bilgilere ulaşabilmek için çevrimiçi servislere bel bağlıyorlar. Tabi ki bu bilgilere en sağlıklı ulaşabilecekleri servisleri tercih ediyorlar. Bu nedenle �Arama Motorları� büyük önem kazanıyor. Arama motorları dediğimizde ilk akla gelen internet tarayıcımızda gördüğümüz sayfa olsa da, aslında işin arka tarafında birçok servis çalışmakta. Bu servisler kullanıcıların ulaşacağı verilerin sağlıklı, taze ve mantıklı olmasını sağlıyor. Arama Motoru Ajanları (Search Engine Agents) da bu servislerin bel kemiğini oluşturuyor. Temel olarak aranacak olan bilgileri tarayıp, düzgün ve belirli bir mantık çerçevesinde kaydediyorlar. Bu yazıda Arama Motoru Ajanlarının çıkış nedenleri ve mimarisi hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Giriş
Bizim arama motorlarında arama yapmamızdan önce o dosya ve belgelerin bir şekilde bulunup kaydedilmesi gerekiyor. Bunlar için Ajanlar veya örümcekler isminde özel yazılımlar geliştiriliyor. Bu yazılımlar internet adreslerini ve içeriklerini kaydediyorlar. Bu kayıtların yapıldığı sayfalardaki linkleri takip ederek sayfadan sayfaya geçiyorlar. Böylelikle milyonlarca siteye ulaşabiliyorlar. Bu programlar otomatik olarak her bulduğu linkleri gezmektedirler. (Çapraz link değişimleri bu sebeple yapılmaktadır.)

Bu ajanların bulduğu web adreslerinin içeriğini kaydeden başka ajanlarda mevcut. Bu ajanlarda kaydettikleri verileri belirli mantıkta sıkıştırıp saklamaktadır.

Bu ajanların dışında siteler için öncelik sırası belirlemek amacıyla çeşitli ajanlar çalışmaktadır. Bunlar o siteye ne kadar link verildiği, bu linklerin karşılığının olup olmadığını karşılaştırarak o site için bir önem puanı vermektedir. Bu sayede önemli görülen siteler aramalarda üst sıralarda yer alabilmektedir.

Ajanlar Nasıl Çalışır?

Ajanlar arama motorlarının birer parçası olarak arka planda çalışmaktadır. Performans ve güvenilirlik en önemli noktalar. Ajanların çalışma performansı internet bağlantısının hızına ve bağlandığı sitenin hızına göre değişmektedir. Temel olarak ajanlar aşağıdaki adımları takip etmektedir:

Sayfayı tamamen kaydet.
Kaydedilen sayfayı parçalara ayırarak içerisindeki tüm linkleri al.
Alınan tüm linkler için işlemi tekrar et.
Ajan herhangi bir internet veya Intranet adresinden başlayarak sayfaları kaydeder. Her kaydettiği sayfada yeni adresler ile karşılaştığı için sürekli olarak kayıt işlemine devam edecektir.

Problemler

İnternetin büyüme hızı ve web sayfalarının sayının artması altında örümceklerimiz ezildi.Büyük çapta hizmet gösteren ajanlar yüksek sayıda web adresi (URL) olması sebebiyle çeşitli problemlerle karşılaşmaya başladılar. Hazır olan tüm sitelerini gezip, taramak ve bunları hafızaya almak çok zor olmaya başladı. Diğer bir yandan bu toplanan verileri diskte yazmakta performans açısından çok da verimli olmamaya başladı. Milyarlarca web sitesini kaydedebilmek için terabytelarca iyi yönetilen disk alanı gerekiyor.

Evre Takası

Sağladıkları avantajlar ile birlikte ajanlarımızın yol açtığı sorunlarda meydana gelmeye başladı. Aynı anda birçok sayfası kaydedilen bir sunucuda fazladan bir yük binmeye ve yavaşlamalara yol açmaya başladı. Bu nedenle daha kibar ajanların hazırlanması gerekti, aynı anda sunucudan fazla veri çekmemeleri için.

Ajanların aynı sunucu üzerinden aynı anda veri çekmesini düzenlemek amacıyla �Evre Takası (Phase Swapping)� metodunu kullanıyoruz.Takas etmek problemin tek çözümü olmasa da başarılı çözümlerden bir tanesi.

Aşağıdaki şekildeki gibi aynı sunuculardaki verileri parçalara ayırıyoruz. Daha sonra aynı satırda olan adreslerden sadece bir tanesine gidip, diğer satıra gidiyoruz. Zamanımız arttığı için sütun sayımızı da artıyoruz. Bunun neticesinde aşağıda ki şekilde görülen çapraz şekilde giden bir yapı oluşuyor. Bu yapıyla birlikte aynı anda aynı sunucu üzerinden veri çekmemiş oluyoruz.

Site Adresi Sıkıştırma (URL Compression)

Ajanlarımız tüm adresleri kaydetmek durumundalar. Bunun için bu adresleri saklarken bir sıkıştırma algoritması kullanmamız gerekiyor, bu algoritma hem hızlı saklanabilmeli, aranabilmeli aynı zaman hızlı geri dönüşüm sağlayabilmeli.

Kullanacağımız algoritma sunucuların birbirleriyle bağlanma ilkelerine benziyor. Algoritmamız da site adresleri kök (root) ve kuyruk (tail) olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bir kök dizinin altında ağaç yapısı şeklinde kuyruklar sıralanıyorlar, bu kuyruklar sıralanırken çeşitli köklere bağlanabiliyorlar. Aynı site için birden fazla adres olabileceği içinde yansılar ayrıca belirtiliyor, böylece farklı adreste yayın yapan iki farklı site 2 kez kaydedilmemişte oluyor.


Anahtar Kelimeler

Örümcek (Spider), İndeksleyici (Indexer), Depolama (Repository), Doküman İndeksleyici (Document indexer), Robot, www.r10.net, seo, yarışması, küresel, ısınmaya, hayır

Kaynaklar

* High Performance Large Scale Web Spider Architecture, Kasom Koht-arsa ve Surasak Sanguanpong
* A Bandwidth Friendly Search Engine, Clare Bradford ve Ian.W.Marshall
* Exploiting a Search Engine to Develop More Flexible Web Agents, Shou-de Lin ve Craig A. Knoblock
* How search engine work and a web crawler application, Monica Peshave

Bu makale alıntıdır.Hasan Yaşar�a çok teşekkür ederiz.Orijinal makaleyi aşağıdaki linkten edinebilirsiniz:
Arama Motoru Ajanları (Search Engine Spiders)
hasanyasar.com/2006/06/arama-motoru-ajanlari-search-engine.html

Webmaster Soruları

1. Güncellenmiş ve/veya tarihi geçmiş bağlantıları ve sayfaları Google'a eklemem gerekiyor mu?

Google indeksini belirli aralıklarla günceller, bu yüzden güncellenmiş veya tarihi geçmiş bağlantı önerileri gereksizdir.

2. Nasıl çoklu sayfalar eklerim?

Adreslerinizi girmek için lütfen Adres Ekle sayfamızı ziyaret edin. Bir host'tan sadece üst-seviye sayfa gereklidir; her sayfayı ayrı ayrı eklemenize gerek yoktur. Tarayıcımız Google bot, gerisini kendi kendine bulabilir.

3. Google neden sayfalarımın hiçbirini indekslemiyor?

Henüz indekslenmemiş sayfalar büyük ihtimalle başka web sayfalarından bağlantı almıyordur -- bir sayfaya farklı siteler bağlantı vermezse, o sayfanın PageRank'ını (sayfanın önemine verilen ölçüm değeri) doğru ölçemeyiz. Farklı bağlantılar bir sayfayı gösterdiğinde, o sayfayı alırız. Google her bağlantının diğer web sayfalarına nasıl bağlandığını, nasıl açıldığını ve arama sonuçlarında nasıl değerlendirildiğini analiz eder.

4. Google'ın eklenen bir adresi indeksine alması ne kadar sürer?

Öneriler ve taramanın zamanlamasına bağlı olarak, bütün işlem süresi bir hafta ile dört hafta arasında sürebilir.

5. Sayfa başlığı neden bazen sonuçlarda görünmüyor?

Çoğu arama motorundan farklı olarak, Google'ın web tarayıcısı Google bot hala taramadığı bir sayfadan bile sonuç getirebilir. Bilinen fakat henüz taranmamış olan sayfalar sonuç olarak belirtilebilir, fakat henüz onlara bakmadığımız için, başlıkları yerine adresleri görüntülenir.

6. Google'ın sitemden önbelleğine materyal almasını nasıl engellerim?
Bu sorunun cevabı en iyi şekilde "İçerik Silme" sayfamızda açıklanmıştır.

7. Google'ın sitemin tamamını veya bir kısmını taramasını nasıl engellerim?

http://www.robotstxt.org/wc/norobots.html adresinde robot çalışmaları için bir standart bulunmaktadır. Sunucunuza robots.txt adında bir dosya koyarak hem Google'ın web tarayıcısını hem de diğerlerini durdurabilirsiniz. Google'ın web tarayıcısının user-agent'ı "Googlebot"tur.

Sayım robotlarının bir web sayfasını veya o sayfanın devamı özelliğindeki diğer linkleri indekslememesi için kullanılan bir standart daha var ki bu her sayfayı ayrı ayrı işleme aldığından bazı durumlarda daha faydalı olabiliyor. Bu standarda göre sayfanın html koduna bir "META " öğesi ilave ediliyor, bunun açıklamasını (İngilizce) http://www.robotstxt.org/wc/exclusion.html#meta. da bulabilirsiniz. Ayrıca bu ekler hakkında detaylı açıklamaları HTML Standardlarında okuyabilirsiniz. Unutmayın, robot.txt dosyasında yapacağınız değişiklik veya sayfanıza ilave edeceğiniz "META" öğesi bu değişikliğin hemen Google tarafından görüleceği anlamına gelmez. Google'ın sayfanızı daha çok indekslemesi için yaptığınız bu değişikliklerin Google'ın yapacağı ilk web indeksinde okunması bir müddet alacaktır.

Küresel Isınma Tarihi ve Uluslararası Önlemler

Toplumun ilgisini son 20 yıl içinde çekmeye başlayan artan sera etkisi ve küresel ısınma, yaklaşık 100 yıldır bilinmekte ve incelenmektedir. Atmosferdeki CO2 birikiminin değişmesine bağlı olarak, iklimin değişebilirliği ilk kez 1896 yılında Nobel ödülü sahibi

İsveçli S. Arrhenius tarafından öngörülmüştür.Ancak, ilk kez 1979 yılında Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) öncülüğünde "Birinci Dünya İklim Konferansı" düzenlenmiş; fosil yakıtlardan ve CO2 birikiminden kaynaklanan küresel iklim değişikliği vurgulanmıştır. Yapılan ilk ciddi konferans, 5-12 Haziran 1992 tarihindeki Rio Konferansı'dır. Bu konferans
sonucunda Rio Deklarasyonu yayımlanmış; Birleşmiş Milletler ve Avrupa Topluluğu ülkelerinin de içinde bulunduğu 184 ülkenin taraf olduğu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21 Mart 1994 tarihinde yürürlüğe girmiştir.Bu sözleşmeye göre iki çalışma grubu oluşturulmuştur. Birinci çalışma grubunda ülkelerin CO2 ve öteki sera gazı emisyonlarıyla ilgili yükümlülükler; ikinci çalışma grubunda ise yasal ve kurumsal mekanizmalar ele alınmıştır.
Çalışma gruplarının yaptığı araştırmalar sonunda, gelişmiş ülkelerin önceki süreçte atmosfere yaydığı sera gazları dikkate alınmış ve bu ülkelerin emisyonlarında derhal indirim yoluna gitmeleri belirtilmiştir. Gelişmekte olan ülkelere ise; sanayileşme süreçlerinin devam ettiği vurgulanarak gaz emisyonu indiriminde esneklik sağlanmıştır. Bu tespitlerden yola çıkılarak gelişmekte olan ülkelere tanınan sera gazı salınım esnekliğinin istenilen seviyede tutulabilmesi için gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin sanayileşmesine maddi kaynak ve teknolojik destek sağlamaları gerektiği belirtilmiştir.Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin en önemli amacı "Atmosferdeki sera gazı birikimlerini iklim sistemi üzerindeki tehlikeli antropojen (insan kaynaklı) etkileri önleyecek bir düzeyde durdurmak" biçiminde tanımlanmıştır. Ancak gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler arasında uzlaşma sağlanamamıştır. Anlaşmazlığa yol açan ana konular şunlardır:
·CO2 ve öteki sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik yükümlülüklerin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki paylaşımı.
·Gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere maddi kaynak ve teknoloji transferi
·Gelişmekte olan ülkelere yapılacak olan kaynak aktarımının biçimi.
Sonuç olarak, fikir birliği sağlanamamış ve üzerinde tartışılan konular bir sonraki toplantı için ana madde olarak belirlenmiştir.Rio Deklarasyonu sonrasında imzalanan diğer bir önemli belge de 1997 Kyoto Protokolüdür. Bu protokole göre taraf ülkeler insan kaynaklı CO2 ve öteki sera gazı salınımlarını 2008-2012 döneminde 1990 düzeylerinin en
az %5 altına indireceklerdir. Avrupa Birliği hem üye olarak hem de tek tek üye ülkeler açısından %8'lik azaltma yükümlülüğü almıştır. Protokolde Amerika Birleşik Devletlerinin belirlenmiş salınım azaltma yükümlülüğü %7'dir. Ancak dönemin Amerika Başkan Yardımcısı Al Gore bu yükümlülüğü kabul etmenin mümkün olmadığını ve kendi halkının çıkarları doğrultusunda değiştirmek için için elinden geleni yapacağını açıklamıştır. Uluslararası Önlemler
Daha sonraki süreçte ABD, Buenos Aires'te gerçekleştirilen Taraflar Konferansı'nın (COP-4) sonunda Kyoto Protokolü'nü imzaladığı ancak Çin, Hindistan gibi gelişmekte olan anahtar ülkeler sera gazı salınımlarını sınırlandırma konusunda herhangi bir yükümlülük almadıkça protokole taraf olmayacağını ilan etmiştir.
Bilindiği gibi ABD'nin dünya siyasi arenasındaki gücü ekonomik üstünlüğünden ileri gelmektedir. Bu gücün önemli bir kısmını da "petrol tekelleri" dediğimiz Amerikan petrol şirketleri oluşturmaktadır. ABD'nin insan kaynaklı sera gazı salınımlarını sınırlandırma sürecinde almış olduğu tutum insan hayatı pahasına da olsa, kendi ekonomik çıkarlarından vazgeçmek istemediğinin belirgin bir kanıtıdır.Sonuç olarak, fikir birliği sağlanamamış ve üzerinde tartışılan konular bir sonraki toplantı için ana madde olarak belirlenmiştir.Sonuç olarak taraf ülkelerin anlaşmazlıkları sebebiyle Kyoto Protokolü herhangi bir yaptırım gücü ya da geçerliği olmayan bir metin olarak kalmıştır.Daha sonraki süreçte, küçük bünyeli çeşitli konferanslar yapılmış ancak daha önce alınan kararlar bir türlü hayata geçirilemediğinden Hollanda'da 35 ülkenin katılımıyla 13-24 Kasım 2000 tarihinde Taraflar Konferansı 6 (COP-6) düzenlenmiştir. La Haye Konferansı olarak bilinen bu toplantının gündemi Kyoto Protokolü'nde alınan kararların hayata geçirilme yolları olmuştur. Bu amaçla konferans başkanlarına bazı görevler ve denetleme yetkileri verilmiştir. Ancak tüm bunlara rağmen protokolün işleyişi tam olarak sağlanamamış ve anlaşmazlıklar bir sonraki toplantıya ertelenmiştir.Görüldüğü gibi Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve daha birçok ülkenin katılımı ile gerçekleştirlen tüm bu konferanslar hiçbir somut adıma dönüşememiştir. Bu çözümsüzlüğün nedeni; başta ABD olmak üzere bazı gelişmiş ülkelerin "ulusal çıkarlarımız" dedikleri ancak esasen ekonomik temelli olan çıkarlarından vazgeçmek istemeleridir. Yayımlanan ve hatta imzalanan hiçbir protokol "insanlığın çıkarları" adına somut önlemler alamamış sadece siyasi arenadaki metin kalabalığına birkaç yaprak daha eklemiştir.

www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması 2007 SEO YARIŞMASI

SEO yarışması nedir?
Seo kelimesi "Search Engine Optimization" cümlesinin kısaltması olup,
herhangi bir websayfasını yada sitesini istenilen bir kelimede arama motorları sonuçlarında ilk sıralarda çıkartmak için yapılan işlemler bütünüdür.
Bu yarışma sonucunda ilk sırada olan arkadaşımız 2007 yılının en iyi SEO'cusu seçilecek ve ödüllendirilecekdir.
Amaç hem eğlenmek hemde yarışma coşkusunu yaşatacak forum etkinliğidir.

Yarışma Nasıl Olacak ?
Yarışma kelimemiz "www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması"
http://www.google.com/search?hl=en&q...=Google+Search
kelimesinde google.com arama sonucunda ilk 3 sıraya çıkmak için yarışılacak. Yarışmada hile , haksızlık vs olaylar yaşanması mümkün değildir, herkes
"www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması" - Google'da Ara bu linkden ilk 3 sırada çıkan siteyi rahatça gözlemleyebilir.

Yarışma Kuralları ?
1- Yarışmaya mevcut sitenizle yada sayfanızla katılabilirsiniz, yeni sayfa veya site zorunluluğu yoktur. Yarışmaya katılacak siteniz ücretsiz alan adı uzantısınada sahip olabilir. (blogcu, blogspot, 8m.net , cjb.net vs vs)
2- Yarışmaya katıldığınız sayfa veya site'de yarışma hakkında bilgilendirici yazı , yarışma banner'ı ve r10.net' e link olmak zorundadır !.
3- Yarışma 31 Aralık 2007 saat 23.59 da sona erecektir.
4- Yarışma sonunda arama sonucunda birinci sırada r10.net veya yarışma kurallarına uymayan site bulunursa şayet, yarışmayı bir altındaki site kazanmış olur.
5- Yarışmaya sponsor olan sitelere link verme zorunluğuğu vardır.
Yarışma ödülleri neler?
1. (Birinciye) >> Trp.Com.Tr`den 1000$ HaberOdasi.Com`dan 1000 + ringofon 1000$ nakit para ödülü
2. (İkinciye) >> SonDakikaci.Com`dan HP NX 7300 Laptop + Tumlab.com 500$ nakit para ödülü
3. ( Üçüncüye) >> AdayimTv.Com`dan PlayStation 3
İlk 3`e giren yarışmacılara HaberOdasi.Com`a ait 400 sitede , 32 Radyo kanalında , 16 Tv Kanalında 1 ay boyunca reklam verme imkanı.
NeyinPesindesin.Com`dan 6 boyunca kullanabileceği özel üyelik .
R10.Net`den 1 aylık Text reklam verebilme imkanı.
Sitelerinde kullanabileceği 2007 SEO Şampiyonu ifadesi yer alan Logo.
Yarışmaya Katılan tüm webmaster arkadaşlarımıza başarılar dileriz.

www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması

www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması
www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması

SEO - Arama Motoru Optimizasyonu 1

Arama Motoru Optimizasyonu (İngilizce'de SEO - Search Engine Optimization olarak biliniyor), sitenizle ilgili konularda Arama Motorlarında yapılan aramalar sonucu sitenize trafik akmasını (ziyaretçi gelmesini) sağlamak olarak tanımlanabilir. Bu aynı zamanda Arama Motoru Pazarlaması olarak da kullanılabilir.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO - Search Engine Ranking) aslında sitenizde yapacağınız değişiklikler sonucu Arama Motorlarında ve Web Kataloglarında konuya uygun olarak yüksek bir sıralama elde etmek için kullanılıyor.

İnternet kullanıcılarının %81'inin aradıklarını bulmak için Arama Motorlarına güvendiklerini biliyor muydunuz ? Bu da yerinde bir davranış. Çünkü Arama Motorları aynı zamanda internet pazarlamanıza (internetteki sitelerinizin bulunmasına) katkıda bulunması ve onları ınternet kullanıcılarına sunması gerekir.

Arama Motoru Optimizasyonu Nedir ? sorusuna teknik bir bir açıklama yapmak gerekirse, bir sitenin Arama Motorlarına yaptığı kayıt sonrası ındekslenmesi ve bulunması için iyi optimize edilmiş olması gerekir. Arama motorları, yapılan kayıt sonrası kayıt edilen sayfa ve takip eden sayfalarda bulunan içeriği okuyup indeksleyebilmek için sitenizi baştan sonra gezecek programlar kullanırlar. Bu programlar robot, Örümcek (Spider), Crawler olarak da isimlendirilirler. Bu da demektir ki sadece sitenizi başvurmak yeterlı olmayacaktır. İndekslenmek için bir içerik de sunmalısınız.


Arama Motoru Optimizasyonu için Gerekli Temel Bilgiler

Arama Motoru Optimizasyonu 90'li yılların sonunda kendini köklü olarak değiştirdi. Eskiden başlık () ve meta taglarda bir kaç anahtar kelime (Keyword) kullanmak Arama Motorları tarafından bulunmak için yetiyordu. Web tasarımcılarının %80'i kadar hala Arama Motoru Optimizasyonu'nun sayfa başlığıi () ve Meta Tag'lerle halledileceğini sanıyor. Bugün ise arama motorlarının çoğunun Meta Tagları dikkate almadığı biliniyor.

Arama motorlarının çoğu son iki yıldır Arama Motoru Sıralaması (Search Engine Ranking) logaritmasini değistirdi. Günümüzde Arama Motoru Optimi1zasyonu sadece Meta Tag ve Sayfa Başlığı () ile yapılmıyorö yapılamıyor. Bunların yanında 60 değişik HTML ve Tasarım unsurları da sayfanın Arama Motoru Sıralamasında etki ediyor. özellikle < body>.... < /body> arasındaki metinler ve Link Popülerliği başta geliyor.

Web sitesinin tasarımı ve sayfa yapısı da yüksek Arama Motoru Sıralaması (PageRank) için diğer önemli unsurlardandır. Tabi Anahtar Kelimelerin (Keywords) sayfanın neresinde ve nasıl durduğu ve metinde ne sıklıkta kullanıldığıi diğer unsurlar kadar önemli.

Arama Motorları, Web Sitesinin metinlerini okumak, bunları bahsi geçen sıralama algoritması vasıtası ile değerlendirip, indeksleyip veritabanlarına işlemek için Örümcek (Spider / Crawler) ve Robotlar kullanıyorlar. Bundan sonra Örümcek (Spider / Crawler) sayfadaki linkleri takip ederek aynı işlemi tekrar uygulayacaktır. Örümcekleri (Spider / Crawler) WEB Tarayıcıların (Web Browser) atasi olan "Lynx" ile kıyaslayabilirsiniz.

Örümceklerin (Spider / Crawler) yemi sayfanın metin kısmıdır. Ne yazık ki resimler (Image), Java Appletler, imagemap linkleri ve metinleri, flashlar ve frameler Örümcekler tarafindan algılanamaz ve okunamaz. Frameli sayfalarda bulunan linklerin de çogu bu nedenle takip edilemez.

Arama Motorları, algoritmalarını sürekli olarak değiştiriyor. Her Arama Motoru kendi algoritmasını kullanıyor. Bu nedenle burdaki genel Optimizasyon bilgileri daha çok büyük ve önemli Arama Motorlarını temel alarak derlenmiştir.

Hiç bir arama motoru Sıralama algoritmasını açıklamadığı için burada bulacağınız bilgiler, bizim araştırmalarımız ve bir çok sitedeki deneyimlerin derlenmiş (tercüme edilmiş) halidir. Bunlar uzun süreli araştırmalar ve bir çok insanın websitelerinde yaptığı değişiklikleri analize ederek oluşmuş bilgilerdır.

Arama Motorları Sıralamasında 1. sıraya geçmek için kesin ve genel bir formül yoktur. Eğer sıralamada etki eden faktörleri ayıracak olursak

1- On Page Faktörler : Sayfa üzerinde (Sayfada) yapılacak optimizasyon işlemi ile bizim elimizde olan faktör.

2- Off Page Faktör : Bu da sayfa harici, bizim elimizde olmayan etken. Bu da sayfaya başka sitelerden verilen linklere bağlı etken.

Biz şu an On Page Faktörleri inceleyeceğiz. Bunları sağlayabilmek için gerekli olan HTML ve tasarım ölçüleri vardır.

Arama Motoru Optimizasyonu için Hazırlık

Programlama veya tasarım yapmadan önce siteye nasıl optimize edeceğinizi düşünmeniz gerekiyor. Bu hazırlık aşamasında sitenizin Arama Motoru Dostu olarak tasarlamaya dikkat etmelisiniz.

Diyelim ki frame, Flash, Java Applet ve JavaScript kullanmadan Arama Motoru Dostu bir site yapmaya karar verdiniz. Bu durumda kullanmak istediğiniz Anahtar Kelimeleri (Keywords) önceden belirlemiş olmanız gerekiyor.

Anahtar Kelimelerin (Keywords) belirleme aşaması gerçekten de Arama Motoru Optimizasyonu için en önemli kısımdır.

Ziyaretçilerin sitenizin içerdiği sayfaları bulmak için Arama Motorlarında hangi kelimeleri arattığını biliyor musunuz ?
Ziyaretçilerin sayfalarınızı bulmak Arama Motorlarında için en çok hangi kelime veya kelime kalıplarını kullandığını biliyor musunuz ?
Rakiplerinizin sitelerini Arama Motorları için hangi Anahtar Kelimelere (Keywords) göre Optimize ettiğini biliyor musunuz ?
Sitenizi hangi Anahtar Kelimelere (Keywords) veya Anahtar Kelime Kalıplarına göre optimize etmeniz gerektiği sorularına 3 temel cevap vardır.

1. Arkadaşlarınızdan alttaki soruları cevaplamalarını rica ederek soruları eposta yoluyla veya bir kağıda yazarak veriniz.

"www.sizinadresiniz.com Web sitesinin içeriği ve konusunu bulmak için Arama Motorunda hangi 5 Arama Kriterini (Anahtar Kelime veya Anahtar Kelime Kalıplarını) kullanırdınız. ? (1 - 3 Kelime ile ifade ediniz)."

1 _______________
2 _______________
3 _______________
4 _______________
5 _______________
Bu metodla en çok kullanılan arama kriterlerini bulmak için bulunmaz bir fırsatınız var. Arama Motoru Optimizasyonu için sizin de aklınıza gelmeyen kelimeleri görmüş olursunuz. Bu metod, en az 6 veya daha fazla arkadaşınıza bu soruları sorduğunuzda daha faydalı olacaktır. Araştırmalar ve deneyimler %65 arama kriterinin tek kelimelerden değil, kelime kalıplarından oluştuğunu gösteriyor.

Anahtar Kelime (Keyword) seçiminde öncelikle diğer kaynağınız rakibinizin kullandığı Anahtar Kelimeler (Keywords) olmalı. Size göre en uygun olan iki kelimeyi alın ve en sevdiğiniz Arama Motorunda bu kelimeler ile arama yaptırın. Çıkan sonuçlardaki ilk 10 sayfayu inceleyin ve kaynak koduna bakınız. Burda özellikle
Yalnız rakiplerinizin anahtar kelimelerini kullanacaksanız onların rakibinize ait özel kelimeler veya onlara ait ürün isimleri olmamasına dikkat ediniz. Onların hak sahibi olmadığı kelimeler veya onların ürünlerinin ismi olmadığı sürece sizin için bir sorun teşkil etmeyecektir. Ama şunu da unutmayın ki rakipleriniz de sizin internetteki faaliyetinizi takip edebilir, inceleyebilirler.

3. Internette çok büyük Anahtar Kelime Veritabanı (Keyword-Database) olan Anahtar Kelime Araştırma Servisi (Keyword Research Service) mevcut. Bu veritabanlari size sadece Anahtar Kelime sunduğu için değil aynı zamanda size hangi Anahtar Kelime veya Anahtar Kelime Kalıplarını hangi zaman aralıklarında ne kadar sıklıkta arandığına dair de bilgi verdiği için çok önemlidir. Bunlardan bir tanesi Wordtracker Keyword services for professional search engine optimization servisi ile hizmet eden ve Ingilterede bulunan Rivergold Associates Ltd. firmasıdır.

Ne yazık ki burada bulunan Anahtar Kelimelerin (Keywords) çoğu Ingilizce olarak listeleniyor. Ama yine de bir denemekte fayda var belki ihtiyacınıza göre bir çözüm bulmanız sözkonusu olabilir. Sitede sınırlı özellikte kullanabileceğiniz ücretsiz hizmeti denemek ise size birşey kaybettirmez. Bu firma ile bir ilişiğimiz olmadığı gibi bu bilgiyi sadece burada bulunan veritabanının çok büyük olduğu ve size kolaylık sağlayabileceğini düşünerek veriyoruz.

Eğer Türk Arama Motorları da veritabanlarını böyle bir hizmete açarsa, bilin ki amo-forum.com ziyaretçileri ilk müşterileriniz olacaktır duyurulur.

Anahtar Kelime (Keywords) ve Anahtar Kelime kombinasyonu seçimi için genel bir kural var:
Çok güçlü rakibi olan web siteleri için tek kelimelik Anahtar Kelime (Keyword) seçimi yerine 2 - 3 kelimeden oluşan Anahtar Kelime Kalıplarını kullanmak daha iyi bir sonuç verecektir. Diyelim ki faaliyeti İstanbul'da ağırlıklı olan bir Emlak şirketisiniz. Sitenizi tamamen Emlak Anahtar Kelimesine göre optimize etmek yerine İstanbul Emlak veya İstanbul'da Emlak gibi Anahtar Kelime kalıpları kullanmanız daha yararlı olacaktır. Bunun nedeni de İstanbul'da Emlak veya Istanbul Emlak ile ilgili kelimeleri aratan ziyaretçiler direkt sizin sitenize gelecektir. Bu da hedef kitleniz demektir. Eğer aynı konuya sahip başka web sitesi bulunmuyorsa sitenizi tek kelimeye göre Optimize edebilirsiniz.

Ama unutmayın, aynı anahtar kelimeye göre sizin sitenizin yanında başka siteler de optimize edilmiş olabilir.


Devamı gelicektir....

Yeni Başlayanlar İçin "Dersimiz SEO" Ücretsiz E-Kitap

Merhabalar bir süredir üzerinde çalıştığım başlangıç seviyesi için SEO kitabımı bitirmiş bulunmaktayım. Aslında bu kitabı PcNet dergisi webmasteri Selim Şumlu abiye gönderdim dergi cd lerinde ücretsiz dağıtılmasını rica ederek fakat olumlu/olumsuz bir cevap alamadım. Ben de forumlar üzerinden dağıtmaya karar verdim...
Kitap ücretsiz ve kendi sitemde dahil hiçbir site veya kuruluşun reklamını barındırmıyor. Kitap SEO kelimesini hiç duymamış bir kişiye göre başlanıp SEO bilgi ve taktikleri verilmiştir.
NEDEN YAZDIM?: Çünkü bir çok forum ve sitede SEO kelimesini hiç duymamış veya duysa bile pek bilgi sahibi olmayan kişilerle karşılaştım. Hatta bu kişilerden bazıları çok değerli coder ve designer abilerimiz. Bazen bu konunun resimli anlatılmasını isteyenler oldu. Biri yapsa da görsek diyen oldu. Bu gibi şeylerin önüne geçmek amacıyla ve daha bilinçli Türk Webmaster ları görmek ve yeni başlayanlara yol göstermek için yazdım...
NEDEN ÜCRETSİZ?: Kitap yazmamın sebebi bilgi paylaşmaktı ve Türkiye'de insanlar aslına bakarsanız bu tür e-kitap lara pek de ücret ödemiyorlar. 2 gün sonra zaten envai çeşit foruma marez olarak düşecekti. Bende bunu başkaları yapacağına ben yapayım dedim ve kitabı ücretsiz dağıtıp herkesin bu kitaptan istifade etmesini sağlamayı düşündüm. Bu hizmetin ayrıca ÜCRETSİZ KAYNAK PAYLAŞIMI na örnek olacağı düşüncesindeyim...
NELER YAZIYOR?: Kitabın içindeki yazılardan çoğu yabancı makalelerden yaptığım çevirilerin kendi kelimelerim ile harmanlanmış şeklidir. Hepsi de herkes tarafından kabul gören bir takım bilgiler ve bunların yanında bir takım taktikler yer almaktadır. Mesela sitenizi Google'da 24 saatten az bir zamanda indexlenmesi ve benzeri taktikler.
SON OLARAK: Son olarak kitabı istediğiniz yerde sitebir.org sitemize link vermek ricası ile istediğiniz miktarda dağıtabilirsiniz. Kitabın akışını bozmamak şartı ile kitabın başına veya sonuna ek sayfa koyarak kendi sitenizin linki ile de yayınlayabilirsiniz fakat yine sitebir.org a link vermek ricası ile. Rica diyorum çünkü orası sizin insafınıza kalmış bir nokta.
Kitap sürekli güncellencektir. İleri versiyonları için ise tek başına yazamayacağımı düşündüğümden bir ekip topluyorum şu aşamada bir arkadaşım daha yardımcı olacağını söyledi bize yardım etmek isteyenler denzey[at]gmail[.]com adresine mail atabilirler.
Bu yazıyı sadece iki webmaster sitesinde ve kendi sitemde yayınlıyor ve bu üç noktada dağıtıyorum... Sizlerde kendi sitenizde kitabımızı dağıtabilirsiniz...

Kitabı İndirmek İçin: http://www.sitebir.org/dersimizseo.rar
Kitap Sayfamız: http://www.sitebir.org/e-kitap/
OfenOffice Dökümanı Olarak: RapidShare: 1-Click Webhosting
Saygılar
Deniz COŞKUN

Google Ban Nedir? (Sitem Neden İndexlenmedi )

Google internet arama trafiğinin %70 ini sağlamaktadır. Kimse Google da kolay kolay banlanmak istemez.

İnternette çok fazla arama motoru optimizasyonu teknikleri ve birbirleriyle çelişen tavsiyelere rastlanmaktadır. Aşırı yapılan optimizasyonlar ve google tarafından cezalandırılan bazı teknikler yüzünden siteniz banlanabilir. (Örnek : Alman BMW sitesi)

Sitenizin Google da Banlandığını veya tamamen google indexten çıkarıldığını aşağıdaki aramayı yaptırarak anlayabilirsiniz.

site:www.siteadi.com (Kendi domain adınızı yazınız. Siteadi.com yerine)

Yukardaki sorgu sizin indexlenmiş sayfa sayınız vermektedir. Arama Sonucu dönmezse Siteniz banlanmış olabilir. veya siteniz İndexlenmemiş olabilir.

Hemen Panik Yapmayın. Siteniz indexlenmemiş olabilir

Siteniz bir süre hizmet dışı kalmış olabilir. Google sitenizi yeniden indeksliyordur.
Robots.txt yanlış yazılmıştır. İlerki Stie Optimizasyonu yazılarımda açıklamalar bulabileceksiniz.
Size Link veren sitelerin linkleri kaldırması sonucu pagerank düşmesidir. Linkleri kontrol ediniz.
Yukadaki nedenler değilse kesinlikle banlanmışsınızdır. Aşağıda siteniziniz banlanma nedenleri sıralanmıştır.

Spam

Hiçbir zaman Spam yapmayınız. Çok fazla sayıda talep edilmemiş kendi domain mail server ınızdan mail göndermemelisiniz. Aşırı miktarda mail gönderme arama motorları tarafından yasaklanmaya neden olabiliyor.

Link Farming

Ücretsiz Link sayfalarında yayınlatma. Bunlar arama motorlarında Rank sağlama amacıyla oluşturulmuş sitelerdir. Bu tür sitelerin linklerini web sitenizde yayınlamayın.

Excessive Links

Çoğu Web Master Google PageRank ve Trafik için aşırı hırslı davranır. Başka sitelerin linklerini (Outbound) yayınladınız sayfalarda aşırı link bulundurmayınız. Örneğin 100 den fazla siteyle link değişimi yaptıysanız ve onları yayınlamanız gerekiyorsa farklı sayfalarda yayınlayın.

Cloaking

Google banlarkenki en önemli nedenidir. Arama motorları için dizay edilmis sayfadır. Kullanıcıya farklı bir sayfa arama motoruna farklı bir sayfa gösterme tekniğidir. Amaç Arama motorlarını kandırmaktır.

Selling PageRank

Çoğu site link satışı yapmaktadır. Linkler satılabilir ama PageRank için satılması banlanma nedenidir.

Doorway Pages

Genelde populer arama kelimelerin yoğun olarak sayfa içine yerleştirilmesi ve/veya sayfa içinde gizlenmesidir. Arama motorları siteyi banlaması için bir nedendir.

Excessive Cross-Linking

Web Master lar birden fazla site yaratıp veya sub domainler yaratıp birbirine link vermesidir. Banlanma nedenidir.

Submitting multiple URL's from the same site

Google a aynı siteden birden fazla URL eklemsidir. Örnek: mysite.com,mysite.com/index.html .. gibi. Google Sitenizi eklediğinizde sizi endexlemediyse sabırla beklemesiniz. 1-4 hafta gibi bir süre almaktadır. Sürekli Google site eklemek size fayda sağlamaz.

SEO Software

Seo Yazılımlarını kullanmakta site nizin banlanmasına neden olur. Arama motorlarında binlerce arama yapıp sitenizi tıklayan veya Google adsense reklamlarına tıklayan çeşitli yazılımlar vardı bunlarda banlanma nedenidir.

Google Sitenizi Nasil Indexler?

Size bu soruyu forumlarda kaç kez cevapladığımı sayaymam bile. Bu yüzden bende bunu makale şekline getirip yayınlamayı düşündüm. Bu güzel bir makale olabilir…

İlk olarak ne hakkında bahsettiğimizi bir tanımlayalım. Bir “bot” arama motorunun bir yazlım parçasıdır, sitenizin her sayfasına girer, onu kategorilendirir ve son olarak da veritabanına kaydeder.

Google’ın iyi bilinen 3 tane “bot” u vardır. Bunlar: Adsense botu, Freshbot ve DeepCrawl…

Adsense botu, sizinde tahmin edebileceğiniz gibi Adsense yayınlayan siteler içindir. Yeni bir sayfa açılınca, adsense içindeki javascript kodları adsense botuna bir mesaj yollar ve adsense botu 15 dakika içinde gelip sitenizi indexler ki içeriğinizle ilgili reklamlar yayınlanabilsin…

Fakat bu yazıda bizi asılo ilgilendirenler DeepCrawl ve Freshbot’tur…

Freshbot sitenizdeki en popüler ve son sayfalar ile ilgilenir. Bunun bir veya binlerce olması önemli değildir. Amazon.com veya CNN.com gibi sitelerin sık sık güncellendiği ve yüksek talep aldığı Google tarafından farkedildiğinden beri bunun gibi siteleri her 10 dakikada bir ziyaret edip kaydeder. Tipik sitelere bu botun uğrama sıkılığı sitenin ve sayfaların popülerliği ile orantılı olarak 1 ile 14 gün arasında değişmektedir…

Bir freshbot sitenizi ziyaret ettiğinde sitenizdeki linkleri tek tek gezer ve onları bir veritabanına kaydeder. Bu sayede DeepCrawl sitenize geldiği zaman bu linker ona yol gösterir ve işini yapmasına yardımcı olur.

Ayda bir, DeepCrawl sitenize uğrar ve Freshbot tarafından kaydedilmiş linkleri tamamı ile gezip siteyi indexler.Bu sizin sitenize girdiğiniz yeni bilgilerin neden Google’da bir ay sonra çıktığının göstergesidir hatta Google Sitemap dahi olsa…

Bu yüzden sabırlı olmalı,içerik eklemeye devam etmeli ve kaliteli back-link alma üzerine çalışmalısınız. Google sizi bundan dolayı ödüllendirecektir…

Sanal başarınızın şerefine…

Orjinal Yazı: Paul Bliss
Çeviren: Deniz Coşkun (The Hawk)

CMS Nedir ?

Cms (Content-Managament-System // İçerik Yönetim Sistemleri) anlamına gelir.Cms aslında belli bir ürünün yada programın adı değildir.Sadece bu tarz web uygulamalarına verilen genel isimdir.Cms�leri sizler Portal,Sistem gibi ifadelerle de tanıyor olmalısınız.

Peki Cms Neleri içerir? Cmsler belli bir web programlama diliyle yapılmış web programcıklarıdır aslında.Asp,Php gibi web programlama dilleriyle oluşturulmuş birçok cms vardır.Cms�ler genel olarak üyelik sistemi,makale ekleme,haber yazma,anket,forum gibi bazı bileşenleri standart olarak sizlere verirler.Zaten Cms�nin oluşması bu bileşenlerin aynı cms içinde entegre çalıştırılabilmesi ve İnternet üzerinde uygulamaya geçebilmesidir.

Cms�ler üyelik sistemi,forum,haber ve makale bileşenleri içerir dedik.Bu bileşenlerin kontrolü mevcut cms sisteminde size sunulmaktadır.Tabi tüm bu alanlarında bir kontrolü olmak şartıyla.Cmsler kontrolden kastettiğimiz site yönetim işini admin sayfalarıyla yaparlar.Admin sitenin sahibi yada yetkilendirmeye göre sahipleridir.Siz kurulumunuzu yaptıktan sonra admin paneline girerek sitenize üye ekleyip çıkarabilir,forum yazabilir,makale gönderebilir ve bunun gibi sistemin elverdiği her şeyi yaptırabilirsiniz.

Şimdi yukarıda cmslerin bir web programlama diliyle yapıldığını söyledik.Peki ama cmsler üye bilgilerini,forum mesajlarını ve bunu gibi şeyleri nerede saklar?

Eğer asp yada php dilleriyle ilginiz varsa bu sorunun cevabını bileceksiniz.Eğer bu dillerle ilginiz yoksa biraz düşünmeniz gerekli.Bir Cms portalı kullanıldığı dile göre verilerini veritabanında tutar.Eğer asp diliyle yapılmış bir cms kullanıyorsanız verileriniz genellikle MS Access tarafından tutulur ve kaydedilir.Şayet bir php cms sistemi kullanıyorsanız o verilerde Mysql,PostreSQL gibi programlarda kaydedilir.Eğer bu program ve uygulamalar olmasaydı Cmsler olmazdı.Çünkü zaten cms sistemleri siteniz üzerinde çok büyük bir veri girdisine sahiptir.Bu verileri bir arada tutmak,bu verilerin içinden arama yapmak ve bu yapılan aramaları listelemek,değişiklik ve düzenlemeler yapmak hep bu veritabanları sayesinde olmaktadır.

CMS Avantaj ve Dezavantajları

Gelgelelim cmsnin bazı avantaj ve dezavanajlarına.Cmsler her yönden birçok avantaja sahiptir.Bunlar

Hızlı ve kolay veri girdisi
Birçok bileşenin bir arada olması
Tasarım ve içerik değiştirebilme özelliği
Kolay kurulum
Özel üye bölümleri
Forum,Anket,Özel Mesaj gibi kullanıcı için önemli bileşenlerin bir arada olabilmesi
Kaynak kodlarının açık olması (bir kısmı hariç)
Güncelleme ve yenilenmesi
Gelişmiş Admin Paneli

Ve daha sayamayacağımız bir çok özellik cmsler için bir avantajdır.Sözgelimi seri ve çok büyük sayıda içerik ve veri gireceğiniz bir siteniz olacaksa bir cms sistemi kullanabilirsiniz.Yada üyelerinizin ve ziyaretçilerinizin sitenizle daha fazla etkileşimli olmasını istiyorsanız da bir cms kullanabilirsiniz.

Ayrıca birçok cms sistemi Açık Kaynak kodludur ve ücretsizdir.Bunun birçok yararı ve zararı olabilir fakat cmslerin açık kaynak olması sürekli gelişime ve yeniliğe açık oldukları anlamına gelir.(Tabi cms sistemlerininde ücretli sürümleri vardır)

Peki hiç mi dezavantajı yok bu cmslerin?Ne yazık ki var.Cmslerde ön önemli unsurlardan birisi güvenliktir.Cmsler genellikle açık kaynak kodlu olduğu için kodlara sahip olan ve geliştiren bir başka kişi yada kişiler kolaylıkla sisteminize sızabilir.(Tabi siz önlem almasanız) Bunun dışında Cmslerin alışık olmayan kişilere karşı tavrı kötüdür.Birçok bileşenin bir arada olması bunların site içinde görünüm ve yerlerinin ayarlanması bazen insanı çıldırtabilir.Ayrıca cmsler çok komplike bir yapıya sahip oldukları için ilk başlarda hem sizin hemde sitede kullanıcaların alışması zor olabilir.Örneğin yeni kurduğunuz ve hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığınız bir cms sisteminin admin panelinde yanlışlıkla bir şeyi silebilir yada kaldırabilirsiniz.

BAZI CMS SİSTEMLERİ

Yukarda bahsettiğimiz gibi cms sistemleri belli dillerle yazılır.Şu anda en çok kullanılan cms sistemlerinin dilleri PHP�dir.bunun nedeni php nin çok iyi ve sağlam bir dil olmasının yanı sıra güçlü veritabanı desteği,nesne desteği ve kendine has yapısı söylenebilir.Eğer bir arama motorunda cms portal sistem diyerek arama yapar ve sonuçlara bakarsanız genellikle php diliyle yazılmış cms sistemlerine ulaşırsınız.Webde en çok kullanılan cms sistemlerinin bazıları şunlardır.

Php Nuke
Post Nuke
Xoops
eNvolution
E-xoops
EzContents
MyPhpNuke
MamboServer
Dcp Portal (Türk Yazılımcılar tarafından geliştirilmiştir)
Joomla

Bu portal sistemleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için linklerine tıklayabilirsiniz.Ayrıca Yukarda yer alan cmslerin ve belli başlı cmslerin demo çalışan sürümlerini test etmek için (hemde admin yetkisiyle!) http://www.opensourcecms.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Alıntıdır.

Google Sandbox Nedir?

Google sandbox yeni sitelerin yerleştirildiği iddia edilen bir filtredir. bunun sonucu site en önemli keyword (anahtar sözcük) ve keyword tümcelerine karşılık iyi ranking (sıra) alamaz. sitenin kaliteli içeriğe, bol gelen linke ve güçlü google pagerank değerine sahip olmasına rağmen site bunun aksine sandbox etkisinde kalır. sandbox siteler için fiili bir deneme süresi şeklinde rol oynar. bunun muhtemel amacı spam sitelerin çabucak yükselmesini engellemek, onları cezalandırmak ve süreci bu şekilde devam ettirmektir.
google sandbox teorisini bir cümleyle nasıl açıklarsınız?
google sandbox etkisi yeni sitelerin bir deneme sürecine alınmasına benzetilebilir, böylece sitenin gelen linklerin ve içeriğinin tam hakkı verilmeden site arama sonuçlarında beklenenden daha düşük seviyelerde yer alır.
google neden sandbox diye bir şey başlattı?
google’ın sandbox diye yeni bir site filtresi başlatmasının arkasında yatan asıl neden, birçok sayıda satın alınmış linke sahip olan ve açıldığı tarihten itibaren yüksek sıralarda yer alan spam sitelerini durdurmaktır. google başlangıç itibariyle bir sitenin yüksek sayıda link almasına oldukça şüpheli bakar, ve bu linklerin doğal olmadığı hesaba katar. diğer bir olasılık ise spam sitelerinin arama sonuçlarında yüksek sıralarda çıkmak için çeşitli taktikler uygulamaları ve yüksek sayıda satış yapmaları sonucunda google’ın hizmet anlaşma koşullarına ters düşerek bu siteler banlanır; ve aynı süreci sürekli olarak tekrar ederler. bunun sonucunda, yeni siteler genelde google sandbox denen bir çeşit deneme sürecine alınırlar.
herkes google sandbox varlığını kabul ediyor mu?
herkes google sandbox etkisinin iddia edilen google filtrelerinden ayrı biri olduğunu düşünmüyor. şuna dikkatinizi çekmek isterim ki arama motoru optimizasyonu ile ilgililenen bazı kişiler google’ın aramalar için filtreleme sistemi kullandığına dahi inanmamaktadır. şüpheciler bu fenomenin çoktan varolan google algoritma hesaplamalarının sadece bir yansıması olduğuna, ve sandbox etkisininin bir ilüzyon olduğuna inanmaktadır. şuna da dikkat edin ki google bütün bunlara sahip, ama yakın zamanda sandbox filtresinin varlığını da kabul etti.
google sandbox filtresi ilk ne zaman ortaya çıktı?
websitesi sahipleri ve arama motoru optimizasyon profesyonelleri google sandbox etkisini, gerçek ya da hayali, 2004 yılının mart ayında fark etmeye başladılar. o tarihten sonra açılan websitelerinin internette yayında kaldıkları ilk birkaç ay içinde yüksek arama sonucu sırlarında yer almadıkları fark edildi. İyi google pagerank değerleri, güçlü gelen link sayıları ve genelde iyi optimizasyona sahip olan sitelerin tam aksine kötü sıralarda yer aldığı gözlemlendi.
ne tür siteler sandbox’a yerleştirilir?
her türde sitenin sandbox’a yerleştirilebileceği gibi, bu problem genelde rekabet oranı yüksek keywordler için yüksek arama sonucu sıralamalarını arayan yeni sitelerde ortaya çıkmaktadır örneğin google reklamlarında sıkça rastladığımız uzaya giden ikinci insan kimdir, pusulayı kim icat etti gibi keywordler sık kullanılmaktadır. Sandbox’taki her bir siteye ayrı bir süre verilmektedir, ama bu şekilde yüksek rekabet yaşanan keywordlerde iyi arama sonucu hedefleyen siteler için bu sürenin muhtemelen daha uzun olmaktadır.
benim sitem hiç sandbox içinde bulunmadı. neden?
sitenizin sandbox içinde bulunmamasının birkaç nedeni olabilir. eğer siteniz 2004 yılının mart aynda fark edilmeye başlanan sandbox etkisinden önce açılmış ise muhtemelen bu problemden kurtulmuşsunuz demektir. rekabet yaşanmayan keywordlere sahip siteler için sandbox filtresini fazla bir anlamı olmadığı için bu tarz siteler sandbox dışında kalabilir. şunu aklınızda tutun ki her ne şekilde olursa olsun rekabeti az olan keyworlerdeki sitelerde sandbox içine alınır ancak burada kaldıkları süre o kadar kısadır ki farkına varılmayabilir. eğer sandbox filtresi ile aynı zamana denk gelen bir domaine sahip iseniz sizin siteniz bu deneme sürecinde filtreye dahil edilmemiş olabilir.
bir site sandabox’da ne kadar süre kalır?
sandbox’da kalma süreleri üç ile dört ay normal bekleme süresi olmakla beraber bir aydan altı aya değişim göstermektedir,. daha az rekabet yaşanan aramalar için daha kısa sürelerde beklemeler yaşanmasıyla beraber hiper-rekabet yaşanan kelimeler için bu süre genelde altı ay olmaktadır. çoğu arama keywordleri için en sık raslanan bekleme süresi üç aydır.
sandbox’da değişim gösteren bekleme süreleri var mıdır?
sandbox’da bekleme yüksek şekilde değişkenlik gösterir. keyword için ne kadar çok rekabet gösteriliyorsa sandbox içinde kalma süresi de o kadar fazladır. filtre zamanla yavaş yavaş etkisini azaltacak ve yaklaşık üç ay içerisinde moral bozan etkisinin çoğu kaybolacaktır. tabii ki en fazla rekabet yaşanan kelimelerde etki altı ay boyunca tüm gücüyle kendini gösterecektir.
sandbox içinde olduğumu nerden bileceğim?
sandbox etkinliğinin kanıtı genelde iyi google pagerank değerine ve gelen linklere, ve bazı ikincil arama tümcelerinde güçlü arama sonucu sıralamalarına sahip olan sitelerin en önemli aramalarda ortalıklarda gözükmemesidir. bu tarz koşullarda site muhtemelen sandbox’a atılmıştır.
bunun sandbox etkisi olup bir google cezası omadığını nerden bileceğim?
eğer bir site bir google cezası yüzünden ziyaretçi alamıyor ise, daha az önemli aramalarda dahi google arama sonucu sayfalarında çıkmaz. ayrıca site hiç pagerank değeri göstermez ve hatta google toolbar’da sade gri bir bar gözükür.
daha az önemli bazı kelimelerde hala iyi sıralarda yer alıyorum. neden?
sandbox’da bulunmanın en önemli karakteristliklerinden biri ve gerçekten en önemli işareti, daha az önemli kelimeler için yüksek sıralarda alınan arama sonuçlarının devam etmesidir. İddia edilen sandbox filtresi daha çok yüksek rekabet yaşanan kelimeler için kaygı duymaktadır ki bu kelimeler için spam sitelerin açılması, para karşılığında doğal olmayan linklerin satın alınması ve bunların dışında da hile yapılma olasılığı daha yüksektir. bunların dışındaki rekabet yaşanmayan kelimlerde bu gibi durumlarla karşılaşılması çok uzaktır ve bunun sonucu o siteler genelde sandbox filtresi dışında bırakılır. eğer google adwords veya google adsense programlarına katılırsam, bu benim sandbox içine konmamı engeller mi? google adwords ve google adsense gibi programlara katılmanız sitenizin sandbox içerisinde geçireceği süreyi etkilemez. bununla birlikte bahsedilen programlar siteniz sandbox’ın derinliklerinde beklerken daha fazla trafiğe ihtiyaç duyar. çeşitli google reklam programlarına katılmanız, inandığınız efsanelere rağmen, ne sitenizi sandbox dışında tutar ne de sandbox’da geçireceği süreyi kısaltır.
sandbox benzeri rol oynayan başka google filtreleri de var mı?
yeni alınan gelen linklerin etkisini gölgede bırakan filtre (dampening filter) genelde sandbox ile karıştırılır. çoğu arama motoru optimizasyon uzmanı yeni gelen linklere hemen tüm kredi verilmediğine inanır. bu şekilde google pagerank ve link popülerliğinin aşamalı olarak etkilenmesindeki amaç, link satın alımı yapanların ve google arama sonucu sıralamasında sitenin iyi bir yeralmasını sağlayan çeşitli link şemaları oluşturanların cesaretini kırmaktır.
eğer websitem sandbox’a takılıp kalırsa, nasıl dışarı çıkartırım?
sandbox’tan kurtulman için tek gereken zamandır. en önemli keywordlerinin rekabet düzeyine göre bu zaman bir aydan altı aya kadar değişkenlik gösterir, ki üç aydan dört aya kadar olan süreler normal süre zarfı olarak kabul edilmektedir. bu esnada sitenizi geliştirmeye devam edin ve sandbox süresi sona erince hızlı bir şekilde yükselişe geçin.
sitem sandbox’ta gömülü iken ne yapmam gerekli?
siteniz sandbox’ın içindeyken keyword bakımından zengin taze içerik eklemenin ve yeni gelen linkler sağlamanın ideal zamanıdır. gelen linkler eklemek ile etkisini göstermekte olan olası bir link filtresinden (dampening link filter) kaçınacağınız temin edilir. siteniz sandbox’ın derinliklerinden kurtulduğu zaman bu linkler yeterince yıllanmış ve tüm pagerank ve link popülerlik değerlerini göstermeye hazır bir halde olacakalardır.
sandbox’ta iken siteme içerik eklemeye devam etmeli miyim?
siteniz sandbox içerisinde iken konunuz ile alakalı içerik eklemenin ideal zamanıdır. daha fazla keyword bakımından zengin içerik eklemeye konsantre olun ve sayfa içi ve sayfa dışı faktörlerin varlığını unutmayın. sayfa içi olarak başlık (title) taglarınızın en önemli keywordleriniz içerdiğinden emin olun. bir site haritası ekleyin ve tüm sayfalarınızın linklerinin birbirlerine o sayfanın keywordlerini barındıran link metinleri kullanan linklerle bağlı olduğuna emin olun. sayfa dışı olan link metinlerinin de linki alan sayfanın keywordlerini içerdiğinden emin olun. sandbox’ta iken müsait olan site geliştirme zamanınızı boşa harcamayın. filtre kaldırıldığı zaman geliştirilmiş olan siteniz arama sonucu sıralamalarında hak ettiği yüksek seviyelere ulaşacaktır.
Websiteme yeni linkler almaya devam edeyim mi?
sandbox süreci sitenize link eklemek için ideal bir zamandır. yeni eklenen linklerin etkisini direk göstermemesini sağlayan bir filtrenin de varolduğu iddia edildiği için sandbox sürecinde yeni linkler eklemek bu iki filtrenin de bir kerede atlatılmasını sağlar. eğer iddia edildiği gibi yeni eklenen linklerin etkisi filtre tarafından gölgeleniyorsa bu linkler etkilerini tam olarak sitenin sandbox’tan çıktığı zaman gösterecektir. gelen linklerin metin kısımlarında güçlü keywordlerinizin bulunduğundan emin olun ve farklı farklı keyword kombinasyonları ile linklerinizi çeşitlendirin. sandbox’tan daha hızlı çıkmanın bir yolu var mı? sitenizi sandbox’tan sadece zaman kurtarabilir. sandboxta bekleme süresi keyword tümceleriniz rekabetliliğine göre değişiklik gösterir. sandbox’tan çıktıktan sonra çabuk bir şekilde arama sonucu sayfalarında en üst seviyelere çıkmanın yolları olduğu söylenmektedir. güçlü link metinleri (anchor text) ile güçlü gelen linklerin eklenmesi ve keyword bakımından zengin içeriğin eklenmesi sitenizi sandbox’tan çıkınca en yüksek seviyelere tırmandıracaktır. bu etkinin sandbox deneme sürecinin sonunda kendini göstereceğine dikkat edin. sitem sandbox’tan çıktı ancak arama sonucu sıralamaları hâlâ düşük. bu normal mi? sıralamalarınızın düşük olmasının birden fazla nedeni olabilir. sandbox süreci sonunda ayakta kalabilen siteniz en önemli keywordleriniz için uzun bir zaman boyunca sıralamalarda değildi. güçlü arama sonucu sıralamaları elde etmeniz için önünüzde uzun bir tırmanış ve yapacak çok şey var. sitenizin sandbox’tan kurtulması ile muhtemelen gelen link, keyword bakımından güçlü link metinleri ve içerik sıkıntısı çekmektedir. neyse ki bunların hepsi çözülebilir problemler ve siteniz arama sonucu sayfalarında yükselişine devam edebilir. sandbox’tan çıktıktan sonra belirli bir arama sıralaması için tırmanış ne kadar sürer? bunun bir çok değişken hesaba katıldığı için belirli bir nicelik söylemek çok zor. eğer siteniz ile alakalı sitelerden keywordlerinizin geçtiği metinlere sahip linkler alıyor iseniz, sizin yükselişiniz link almaya devam etmeyen başka birisininkinden daha hızlı olacaktır. bununla beraber sabit bir şekilde keyword bakımından zengin içerik eklemeniz sitenizin aramalarda yükselmesine yardımcı olacaktır. tabii ki ne kadar çok rekabet yaşanan keywordler için yarışıyorsanız tırmanışınız o kadar uzun ve zahmetli olacaktır. sandbox’a yerleştirilmekten en başta nasıl kaçınırım? tam manasıyla kullanıma hazır bir siteyi satın alıp yayınlayarak sandbox’a girmekten bir derece kurtulursunuz. böylelikle site bir süre daha düşük sıralamalara tahammül edecek ancak sandbox’ta süresinin dolduğuna dair tıkırtılar duyulmaya başlıyacaktır. yeni eklenen linklerin etkisini yok eden filtreleri geçmek için olabilidiğince link almaya çalışın. sitenize içerik eklemeye devam edin. sitenizin internetteki ortaya çıkış sürecinizi hızlandıracak bir başka şey ise varolan bir domaini satın alma fikri dikkate alınmalıdır. eğer siteniz için gerçekten zaman ayırabilirseniz sandbox’ta kalma sürecini azaltabilirsiniz. uygun zaman yönetimi ile siteniz sandbox’tan tamamen kurtulabilir.

İngilizce Bir Makaleden Türkçe'ye Çevrilmiş.
Orjinal metni okumak için:

www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması Yarışma ödülleri neler?

Yarışma ödülleri neler?
1. (Birinciye) >> Trp.Com.Tr`den 1000$ HaberOdasi.Com`dan 1000 Tumlab.com 500$ nakit para ödülü
2. (İkinciye) >> SonDakikaci.Com`dan HP NX 7300 Laptop + ringofon 500$ nakit para ödülü
3. ( Üçüncüye) >> AdayimTv.Com`dan PlayStation 3
İlk 3`e giren yarışmacılara HaberOdasi.Com`a ait 400 sitede , 32 Radyo kanalında , 16 Tv Kanalında 1 ay boyunca reklam verme imkanı.
NeyinPesindesin.Com`dan 6 boyunca kullanabileceği özel üyelik .
R10.Net`den 1 aylık Text reklam verebilme imkanı.
Sitelerinde kullanabileceği 2007 SEO Şampiyonu ifadesi yer alan Logo.

www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması

www.r10.net

Seo Yarışması Kuralları

1- Yarışmaya mevcut sitenizle yada sayfanızla katılabilirsiniz, yeni sayfa veya site zorunluluğu yoktur. Yarışmaya katılacak siteniz ücretsiz alan adı uzantısınada sahip olabilir. (8m.net , cjb.net vs vs)
2- Yarışmaya katıldığınız sayfa veya site'de yarışma hakkında bilgilendirici yazı , yarışma banner'ı ve r10.net' e link olmak zorundadır !.
3- Yarışma 31 Aralık 2007 saat 23.59 da sona erecektir.
4- Yarışma sonunda arama sonucunda birinci sırada r10.net veya yarışma kurallarına uymayan site bulunursa şayet, yarışmayı bir altındaki site kazanmış olur.
5- Yarışmaya sponsor olan sitelere link verme zorunluğuğu vardır.

www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması

www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması
www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması